Uttalande om morden på filippinska kamrater

Med anledning av de hemska terrordåd som den filippinska regimen och deras imperialistiska amerikanska herrar begår mot det filippinska folket, deras frihetskämpar, och speciellt morden på ledande kommunister uttalar Kommunistiska Arbetarföreningen sin högsta kommunistiska respekt och postuma hyllning till kamrat Benito Tiamzon (Ka Laan), ordförande för Filippinernas Kommunistiska Partis centralkommittés exekutivkommitté, och till kamrat Wilma Austria-Tiamzon (Ka Bagong-tao), partiets generalsekreterare, som bägge fegt och ytterst brutalt mördades i augusti 2022. De två var verkligen erfarna revolutionära veteraner och står ut som sanna förebilder för kommunister i Sverige.

Trots det hårda slag som Filippinernas Kommunistiska Parti har tilldelats under senare år genom förluster av en rad ledande kamrater, står partiet fortfarande starkt genom ett väl fungerande kollektivt ledarskap för partiets centralkommitté. Partiet är i alla avseenden ett föredöme för maoister.

Den svenska Tidö-regimens bundsförvanter, USA imperialismens väpnade terrorister, i form av de militära rådgivarna i ”Task Force Trident” var inblandade i det smutsiga dådet. Vi är övertygade om att verklig revolutionär rättvisa till slut kommer att skipas.

Kommunistiska Arbetarföreningen stödjer helhjärtat kraven på att alla skyldiga till massakern ställs inför rätta i alla berörda domstolar.

***

Händelserna sätter den svenska regimens militära närmande till NATO och USA-imperialismen i blixtbelysning. NATO sonderar redan nu situationen i västra Stilla Havet med uppenbar avsikt om framtida inblandning. NATO är inte en grant för fred utan endast en garant för framtida krig och elände.Vi publicerar två översättningar av uttalanden från Filippinernas Kommunistiska Parti med anledning av morden på två av deras ledande medlemmar:

Tiamzons, och ytterligare 8 personer hölls fångna, torterades och dödades fegt av filippinska armén i USA-ledda operationer.

Hela ledningen och alla medlemmar i Filippinernas kommunistparti (CPP) fördömer i de starkaste ordalag Filippinernas väpnade styrkor (AFP) för den brutala tortyren och det fega mordet på partiledarna Benito Tiamzon (Ka Laan) och Wilma Austria-Tiamzon (Ka Bagong-tao), tillsammans med åtta andra revolutionärer, efter att de tillfångatogs i provinsen Samar den 21 augusti 2022.

När de mördades var Ka Benito, 71, ordförande för CPP:s verkställande utskott, medan Ka Wilma, 70, var CPP:s generalsekreterare. De reste tillsammans med Ka Divino (Joel Arceo), en underregional sekreterare i östra Visayas, tillsammans med Ka Yen, Ka Jaja, Ka Matt, Ka Ash, Ka Delfin, Ka Lupe, Ka Butig (Catbalogan 10), som alla tillhörde gerillastyrkan i det centrala högkvarteret.

I en rapport uppgav den politbyrån att Tiamzons färdades i två separata skåpbilar längs riksvägen österut mot Catbalogan City. De blev stoppade mellan kl. 12.00 och 13.00 på eftermiddagen, varefter all kommunikation med gruppen försvann. De var obeväpnade.

Den förklarade att det tog flera veckor att fastställa sanningshalten i de rapporter som Filippinernas väpnade styrkor (AFP) offentliggjorde vid den tiden. Den var också tvungen att genomföra flera månaders undersökningar för att sätta ihop detaljerna om tillfångatagandet och den efterföljande massakern på Tiamzons.

Enligt den information som centralkommittén samlade in blev Tiamzons svårt misshandlade av sina kidnappare. I interna rapporter nämns vittnen som såg hur offrens ansikten och kroppar krossades, uppenbarligen slagna med hårda föremål.

FKP:s politbyrå ifrågasatte AFP:s rapport som antyder att Tiamzons dödades efter att deras förmodade båt exploderade under en eldstrid med styrkor från Joint Task Force Storm, 8:e Infanteri Division och Joint Special Operations Task Force-Trident – en enhet som tränas och leds av den amerikanska militären – under de tidiga morgontimmarna den 22 augusti 2022 utanför Catbalogans kust.

Den påstådda eldstriden och explosionen mitt ute till havs var ett drama som AFP och dess amerikanska militära rådgivare utformat för att dölja alla bevis på det skamliga i deras fascistiska brott. I själva verket dumpades Tiamzons och deras grupps redan livlösa kroppar på en motorbåt fylld med sprängämnen som bogserades från Catbalogan halvvägs mot ön Taranganan innan den detonerade. Endast åtta kroppar återfanns senare av militären.

Mordet på Tiamzons följer mönstret för de avsiktliga mord som AFP begår på tillfångatagna revolutionärer. Samma grymma och fega metoder användes vid morden på Jorge Madlos (Ka Oris), Menardo Villanueva (Ka Bok), Antonio Cabantan (Ka Manlimbasog), Julius Giron (Ka Nars) och ett antal andra.

Partiet kräver rättvisa för massakern den 21 augusti på Tiamzons och andra. Deras tillfångatagande, tortyr och mord leddes av AFP:s högsta officerare. CPP håller följande personer direkt ansvariga för det avskyvärda brottet:

Ferdinand Marcos Jr, överbefälhavare för AFP, generallöjtnant Emmanuel Bacarro, dåvarande stabschef för AFP, generallöjtnant Edgardo de Leon, dåvarande chef för JTF-Storm och 8:e infanteridivisionen, och brigadgeneral Marceliano Teofilo, chef för underrättelsetjänsten vid AFP, samt de amerikanska militära rådgivarna bakom Task Force Trident.

CPP kräver rättvisa för Tiamzons och Catbalogan 10 och kräver att de åtalas i alla relevanta domstolar.

Marco Valbuena, Informationschef för Filippinernas Kommunistiska Parti, 20 april 2023.

https://philippinerevolution.nu/statements/tiamzons-catbalogan-10-were-held-captive-tortured-and-cowardly-killed-by-the-afp-in-us-directed-operations/

***

Det filippinska folkets sanna hjältar

Centralkommittén förklarar makarna Ka Benito Tiamzon och Ka Wilma Austria som martyrer och sanna hjältar för det filippinska folket.

De ägnade hela sina liv åt att tjäna de förtryckta och exploaterade massorna och gav hela sina kroppar och sitt sinnen till att främja strävan efter nationell frihet och demokrati, socialism och kommunism.

Från djupet av alla filippinska revolutionärers hjärtan uttrycker politbyrån och hela centralkommittén sina sympatier med Ka Laans och Ka Bagong-taos barn och barnbarn.

Ka Laan och Ka Bagong-tao var mästare i marxismen-leninismen-maoismen och den filippinska revolutionens teori och praktik Under vägledning av kamrat Jose Maria Sison ledde de på ett enastående sätt centralkommittén och den Nya Folkarmén genom nästan tre decennier av långvarigt folkkrig.

Ka Laan och Ka Bagong-tao var båda barn av det revolutionära uppsvinget i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Ka Laan föddes den 21 mars 1951 och växte upp i Marikina, Metro Manila. Ka Bagong-tao föddes den 21 december 1952 och kommer från Pasig City. De var bägge elever vid Jose Rizal High School. De började på Filippinernas universitet ungefär i slutet av 1960-talet, blev skribenter för ”Philippine Collegian” och blev medlemmar i nationella demokratiska ungdomsorganisationer. Båda fungerade som organisatörer av arbetare och bönder.

Innan de utsågs till partiets centrala organ ledde båda ansträngningarna för att främja de revolutionära rörelserna i olika regioner. Från Manila förflyttades de 1974 till Cebu för att göra organisationsarbete bland arbetare. Året därpå förflyttades de till Samar för att bland annat genomföra inledande sociala undersökningar och fördjupa förståelsen för anti-feodala strider. År 1976 tjänstgjorde Ka Laan som sekreterare för regionen Östra Visayas, medan Ka Bagong-tao var biträdande sekreterare.

Ka Bagong-tao var bland dem som ledde styrkorna i centrala Luzon under det tidiga 1980-talet då den väpnade kampen och de breda masskampanjerna bland arbetare och bönder rasade mot USA:s och Marcos diktatur. Ka Laans ledning av den revolutionära rörelsen i östra Visayas kännetecknades av kraftfull anti-feodal kamp och väpnat motstånd.

Ka Laan och Ka Bagong-tao spelade nyckelroller i genomförandet av partiets andra stora korrektionsrörelsen (SGRM) 1992-1998, som på nytt bekräftade partiets marxist-leninistiska-maoistiska ståndpunkt och grundläggande principer samt strategi och taktik för att föra ett långvarigt folkkrig och för att föra folkets demokratiska revolution framåt. De ledde på ett utmärkt sätt försvaret av partiets centralkommitté och motarbetade de revisionistiska förrädarnas försök att leda partiet vilse och splittra det. Genom sitt ledarskap drog de partiet från upplösningens rand och ledde den filippinska revolutionen tillbaka till vägen för framsteg och tillväxt.

Under tre decennier fungerade Ka Laan som ordförande för centralkommitténs exekutivkommitté i dess dagliga ledning av den filippinska revolutionen Ka Bagong-tao tjänstgjorde som generalsekreterare för centralkommittén. Under partiets andra kongress 2016 omvaldes båda till centralkommittén och till partiets centrala organ. Under de senaste decennierna har de fullgjort sina individuella ansvarsområden, även om de fungerade som partners i utförandet av de svåra uppgifterna att leda partiet. De arbetade sida vid sida med de andra ledande kadrerna i partiet i centralkommittén, politbyrån och exekutivkommittén, för att tjäna som fyrljus för folkets demokratiska revolution i Filippinerna.

De ledde utarbetandet av centralkommitténs och exekutivkommitténs dokument som ytterligare berikade teorierna om hur man genomför den folkdemokratiska revolutionen i Filippinerna. I  exekutivkommitténs memoranda och direktiv utvecklades och fördjupades begreppet långvarigt folkkrig och gerillakrigföring. De ägnade sig åt att hjälpa partikadrerna att stärka sitt grepp om principerna för att föra folkkrig på ett allsidigt sätt och om den avgörande betydelsen av att kombinera dess tre komponenter – väpnad kamp, agrarrevolution och uppbyggnad av en massbas.

Ka Laans och Ka Bagong-taos skrifter utgör nu en del av den filippinsk revolutionens rika skattkista med revolutionär teori och utgör dess bidrag till berikandet av marxismen-leninismen-maoismen. Dessa kommer att samlas av centralkommittén i en eller flera böcker för att tjäna som referens för partiets kadrer.

Ka Laan och Ka Bagong-tao tillfångatogs 2014 och satt fängslade i över två år. De släpptes 2016 för  att ingå i förhandlingsgruppen för ”National Democratic Front of the Philippines” (NDFP) i fredsförhandlingarna med Duterte-regimen När Duterte avbröt fredsförhandlingarna och beordrade tillfångatagandet och dödandet av personer från NDFP, partiet och NPA, begav sig Ka Laan och Ka Bagong-tao omedelbart till gerillafronterna.

Duterte spenderade hundratals miljoner pesos för att förfölja Ka Laans och Ka Bagong-taos högkvarter och centralkommittén sedan 2017. Regimen genomförde hänsynslösa flygbombningar och artilleribeskjutningar som orsakade grov förödelse för livet och försörjningen för de breda massorna som stödde den revolutionära rörelsen. Tusentals fascistiska trupper sattes in i fiendens avskyvärda plan att göra slut på Ka Laan och Ka Bagong-taos liv och halshugga partiet.

Fienden må ha lyckats mörda Ka Laan och Ka Bagong-tao, men de har misslyckats med sitt mål att förstöra partiets ledarskap. På samma sätt som när ett jätteträd faller i skogen, passerar nu solens strålar nu igenom och ger värme och styrka till partiets och NPA:s nya stöttepelare.

Från tidningen ”Ang Bayan” https://philippinerevolution.nu/wp-content/uploads/2023/04/20230420en.pdf

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...