torsdag, maj 23, 2024

Stöd Palestinas befrielse, slå tillbaka USA:s imperialistiska plan

Den senaste tidens Hamasledda väpnade motstånd mot Israels fascistiska ockupationsstyrkor har av USA och dess allierade till stor del framställts som en “oprovocerad attack mot israeliska civila” – en framställning som tydligt gynnar USA:s imperialistiska plan att föra ett folkmordskrig mot Palestina och återta den strategiska kontrollen över resurserna i Mellanöstern.

Att kalla Hamas angrepp “oprovocerat” är att kategoriskt bortse från det stora antal israeliska bosättare som stormade al-Aqsamoskén den 5 oktober, de hundratals palestinier som dödades av den israeliska försvarsmakten (IDF) mellan januari och oktober i år, de allt större områden av palestinsk mark som tvångsockuperats av israeliska bosättare samt det dagliga och ständiga våld som israeliska trupper utövar mot det palestinska folket.

Att betrakta Israels obevekliga bombningar av Gaza som en handling av “vedergällning” och “självförsvar” innebär att man bortser från de grovt oproportionerliga väpnade offensiverna mot Palestina och det faktum att detta inte är ett krig mellan jämlikar. Netanyahuadministrationen förfogar över en enorm arsenal av moderna vapen och militär teknik som är långt överlägsen den som används av palestinska väpnade grupper. Det måste också noteras att Israels militära överlägsenhet inte bara är en fråga om omständigheter, utan ett direkt resultat av åratal av amerikanska påtryckningar och otvetydigt stöd till Israel.

Att framställa palestinskt väpnat motstånd som en “terroristattack” fördunklar det rättfärdiga i den palestinska kampen för självbestämmande och frihet från militär ockupation. Det raderar ut generationer av historiska orättvisor som det palestinska folket har lidit av i händerna på en sionistisk stat som har daltats med och stöttats av USA i årtionden. Man förtiger det faktum att israeliska attacker har riktats mot bostäder, sjukhus, medier och andra offentliga inrättningar och dödat tusentals palestinier, av vilka många är kvinnor och barn.

Man måste förstå att den palestinska befrielsekampen försvårar USA:s mål att upprätta hegemoni och kontroll över oljeresurserna i Mellanöstern. Genom att stödja den israeliska ockupationen av Palestina vill USA behålla Israel som sin viktigaste strategiska tillgång i regionen och främja USA:s allianser med stora oljeproducenter som Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten – som alla betraktar Israel som en regional allierad mot Iran. Genom att förlänga den israeliska ockupationen av Palestina avleder USA uppmärksamheten från sina egna intressen och försöker upprätthålla en viss kontroll över regionens nyckelaktörer, så att de förblir beroende av amerikanskt stöd.

Men USA balanserar på en knivig lina. USA är redan överbelastat av samtidiga konflikter, från kriget mellan USA och Nato i Ukraina till försöken att begränsa Kinas expansion och militära aggression i Sydkinesiska sjön, och en upptrappning av fientligheterna i Mellanöstern hotar att överhetta den amerikanska ekonomin genom militär produktion. Den amerikanska imperialismen är medveten om sin strategiska tillbakagång och kommer att söka lösningar genom intensifierad plundring, fascism och krig.

I detta sammanhang blir stödet för den palestinska saken inte bara förståeligt utan en nödvändighet i den bredare kampen mot imperialismen och all reaktion.

(Publicerad i “Updates Philippines” den 17/10 2023 – https://updatesphilippines.info/index.php/en/editorial/716-support-the-liberation-of-palestine-defeat-the-us-imperialist-design)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...