Nya Folkarméns offensiver slår hål på Marcos-regeringens påståenden

Nya folkarméns (NPA:s) väpnade styrkor har under de senaste två veckorna inlett en rad framgångsrika taktiska offensiver mot beväpnade säkerhetsagenter från Marcos Jr:s regering.

NPA:s Jose Rapsing-kommando i öprovinsen Masbate låg i bakhåll mot en paramilitär enhet i byn Manlot-od, Placer town, den 7 november. Två fientliga kombattanter dog i bakhållet. Två handeldvapen, ammunition och annan krigsmateriel återfanns hos fienden.

NPA-Masbate rapporterar att de har inlett mer än 20 taktiska offensiver mot olika enheter inom Filippinernas väpnade styrkor, den filippinska nationella polisen och den paramilitära CAFGU sedan början av 2022, vilket har resulterat i förluster som motsvarar en pluton av de fientliga styrkorna.

På Negros Island har NPA under de senaste två veckorna genomfört en rad krypskytte- och trakasseringsoperationer mot militära enheter.

Den 1 november sköt NPA mot en polisstation i byn Trinidad i Guihulngan City och skadade två poliser. Den 30 oktober och den 1 november sköt NPA:s krypskyttar mot ett AFP-läger i byn Budlasan, Canlaon City, och dödade en soldat och skadade en annan.

Den 29 oktober ägde en väpnad strid rum mellan Nya Folkarmén och 62:a infanteribataljon i byn Planas i Guihulngan City, där fem regeringssoldater dödades. Sex timmar senare, i en annan by i samma region, ägde ytterligare ett möte rum där en av NPA:s röda kämpar dog.

I Cordillera-regionen i norra Filippinerna låg NPA den 27 oktober i bakhåll mot soldater från 24:e infanteribataljon i staden Malibcong i Abra-provinsen. Två regeringssoldater dödades medan en annan skadades. NPA-Cordillera förklarade att bakhållet var ett svar på regeringsarméns attacker och förtryck av de inhemska Igorot-samhällen som motsätter sig den miljöförstörande gruvdriften i Abra- och Apayao-provinserna.

NPA-Cordillera rapporterade också att de genomförde väpnade offensiver mot regeringsarmén den 30 juni, 9 juli och 18 augusti i Abra och Apayao, där fem beväpnade legosoldater dödades.

Samtidigt kallade Marco Valbuena, informationschef för Filippinernas kommunistparti, Marcos Jr:s regerings påståenden om att NPA numera bara har fem gerillafronter som opererar som “fullständigt löjliga”. Han hävdade att alla de 14 regionala kommandona inom NPA har fler än fem gerillafronter.

Valbuena sade: “De överdrivna påståendena om att ha krossat NPA är avsedda för utländska kapitalistiska investerare, som Marcos-regimen vill bjuda in för att plundra landets mineralrikedomar och andra naturresurser”.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...