Nya folkarmén slår till mot filippinska arméenheter i fyra provinser

I början av oktober genomförde New People’s Army (NPA) flera attacker mot olika enheter i filippinernas väpnade styrkor runt om i landet, vilket ledde till att minst 12 filippinska armésoldater dödades och flera andra skadades. Nya folkarmén (NPA) riktade in sig på “de mest ökända” filippinska armén-enheterna som terroriserar filippinska landsbygdssamhällen.

I provinsen Surigao del sur, i södra Filippinerna, dödades tre filippinska armésoldater och en skadades när nya folkarmén (npa):s röda kämpar överföll delar av filippinska arméns 75:e infanteribataljon i byn Maraba i staden Marihatag tidigt på morgonen den 6 oktober. Filippinska armésoldater befann sig på tre motorcyklar när nya folkarmén (npa) sköt mot dem.

I Masbate i centrala Filippinerna låg nya folkarmén (npa) i bakhåll för delar av en paramilitär filippinska arméenhet som färdades i byarna Mambog och Buenaflor i staden Dimasalang den 7 oktober. En soldat dödades och en annan skadades. De paramilitära styrkorna var på väg från filippinska arméns andra infanteribataljon i staden Palanas när de hamnade i ett bakhåll.

I Albay-provinsen överföll nya folkarmén (npa) den 3 oktober en 16 man stark enhet från filippinska arméns 49:e infanteribataljon i byn Bagacay i ett bakhåll. Sju filippinska armésoldater dödades i bakhållet. Dagen därpå hittades ytterligare en kropp på platsen för händelsen medan två soldater blev allvarligt skadade.

Den 12 oktober inledde nya folkarmén (npa) en prickskytteoperation mot filippinska arméns 62: a infanteribataljon i byn Guba,  i provinsen Negros. Det bekräftades att en soldat hade dödats.

Tidigare, den 24 september, rapporterade nya folkarmén i centrala Negros att filippinska arméns paramilitära operatör Joselito Raboy hade dödats av en partisanenhet från nya folkarmén (npa). Raboy var ansvarig för massakern på familjen Jacolbe, inklusive den gravida Cristina Jacolbe, hennes 16-åriga dotter Everly Kee och Rodan Montero, den 26 juli i Guihulngan city.

På Negros island rapporterade nya folkarméns Leonardo Panganiban kommandot att en prickskytteoperation mot en filippinsk polisstation i byn Trinidad, Guihulngan city, ägde rum den 9 september och att en polisman dödades.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...