måndag, april 15, 2024

Kina: Våldsamma protester vid världens största iPhone-fabrik

Arbetare vid världens största Iphone-fabrik i Kina har de senaste dagarna protesterat mot usla villkor och brutna löften.

Foxconn-fabriken i Zhengzhou i centrala Kina är världens största Iphone-fabrik. När flera fall av covid-19 upptäcktes under hösten stängde företaget ned det jättelika fabriksområdet. Sedan dess har cirka 200 000 anställda i det som kallas ”Iphone-staden” tvingats arbeta i ett slutet kretslopp, där de inte tillåts lämna området där de arbetar och bor.

Foxconn är ett taiwanesiskt bolag som tillverkar elektronikprodukter åt flera internationella märken. Det är Apples främsta underleverantör.

Representanter från Iphone-tillverkaren Apple sade på torsdagen att de har representanter på plats vid fabriken och att de ”ser över situationen tillsammans med Foxconn för att säkerställa att de anställdas missnöje bemöts”.

Tidigare i november gick Apple ut med att covidrestriktionerna i Zhengzhou-fabriken hade en ”tillfällig inverkan” på produktionen inför julhandeln. Även Foxconn sänkte prognosen för årets tillverkning med anledning av nedstängningen.

Staden Zhengzhou, huvudstad i Henanprovisen har också tidigare varit platsen för olika arbetarprotester till exempel 2018 då studenter och revolutionära maoister gav sitt stöd till arbetarna på Jasic-fabriken.

Kinesiska maoister ger sitt stöd till Jasic-arbetarna i en konflikt 2018

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...