Ned med det reaktionära kriget i Sudan! Ner med de reaktionära miliserna! Seger för de sudanesiska arbetarna och massorna!

Uttalande från ICOR den 27 april 2023

Sedan den 15 april har Sudan upplevt en upptrappning av våldet i huvudstaden Khartoum, där de sudanesiska väpnade styrkorna under ledning av general Alburhan och de paramilitära insatsstyrkorna under ledning av general Hamidati är inblandade i en våldsam strid efter en längre tid av spänningar mellan de två styrkorna. Hittills har mer än 400 civila dödats, cirka 3 500 personer skadats och tusentals människor fördrivits i denna väpnade konflikt.

Denna upptrappning av den väpnade konflikten kommer fem år efter det sudanesiska folkets uppror, som lyckades störta den reaktionära diktatorn president Omar Al Bashir. Tyvärr har upproret inte lyckats bygga det nya Sudan med demokrati och frihet som det sudanesiska folket förtjänar, eftersom armégeneraler har tagit makten och kidnappat folkets revolutionära process.

ICOR, International Coordination of Revolutionary Organizations, som är en internationell front av vänsterrevolutionära partier och organisationer, följer de aktuella händelserna med stor oro och förklarar härmed följande:

1) ICOR fördömer upptrappningen av våldet och den väpnade konflikten mellan de olika väpnade grupperna och anser att det är ett reaktionärt krig mellan reaktionära väpnade grupper. Kriget är ett uttryck för rivaliserande imperialistiska makter som står bakom var och en av dem och tjänar inte det sudanesiska folkets intressen. ICOR kräver att de väpnade operationerna och dödandet omedelbart upphör.

2) ICOR bekräftar på nytt sin fulla solidaritet och sitt fulla stöd till det sudanesiska folket och dess revolutionära krafter, såsom Sudans kommunistparti och koalitionen av civila organisationer, som för en kontinuerlig revolutionär kamp mot den reaktionära regimen och armén. Vi välkomnar ansträngningarna att bilda motståndskommittéer för massornas självförsvar och uttrycker vårt förtroende för att arbetarna och det förtryckta folket kommer att vinna segern.

3) ICOR anser att en av orsakerna till denna väpnade konflikt är den imperialistiska interventionen i Sudan. De imperialistiska makterna vill säkra kontrollen över landets rika råvaror, bland annat guld och olja, även med militära medel. ICOR fördömer imperialism och imperialistisk intervention från alla sidor som exploaterar och plundrar Sudan och hindrar dess framsteg.

4) ICOR uppmanar de revolutionära krafterna i Sudan, i Afrika och i hela världen att förena sig i kampen mot imperialismen och bilda en enhetsfront mot imperialism och fascism.

5) ICOR står upp för ett strategiskt socialistiskt perspektiv i kampen för frihet och demokrati.

https://www.icor.info/2023-1/down-with-the-reactionary-war-in-sudan-down-with-the-reactionary-militias-victory-for-the-sudanese-workers-and-masses

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...