Klimataktivister blockerade Bromma flygplats för privat-jet

Infarten till terminalen för privata jetflygplan på Bromma flygplats blockerades på alla hjärtans dag av forskare och klimataktivister. Aktionen var del av en globalt koordinerad kampanj mot privata jetflygplan i 20 länder.

En fyra timmar lång flygning i privatjet orsakar lika mycket utsläpp som en genomsnittlig svensk gör under ett helt år.  Runt om i världen tas initiativ för att minska antalet privatjet.
I Frankrike har kortare inrikes flygresor förbjudits där tåg kan vara ett lämpligt initiativ. I Amsterdam har det rests krav på att privatjets ska förbjudas på landets största flygplats, Schiphol.

Regeringen i Sverige går åt andra hållet och har  köpt in i ett tredje privat-jetplan till ministrarna. 80 procent av jordens befolkning  har aldrig ens stigit ombord på ett flygplan.
Aktionen utfördes på Alla hjärtans dag, eftersom detta datum är den mest trafikintensiva dagen på året för privata jetflygplan.

XR-Kampanjens tre krav:
■ Förbjud privata jetplan.
■ Inför en progressiv skatt för reguljärflyg.
■ De som är mest ansvariga för klimatförändringarna ska stå för huvuddelen av kostnaderna för både klimatomställning och skador orsakade av klimatförändringarna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...