Händerna bort från Niger!

Uttalande från Revolutionära kommunister (RK) i Norge.

Onsdagen den 26 juli avsattes Nigers president Mohamed Bazoum av presidentgardet. Två dagar senare meddelade general Abdourahamane Tchiani att han var landets nye president och att landet nu styrs av juntan Nationella rådet för skydd av fosterlandet (CNSP). Det nya ledarskapet sade omedelbart upp flera militära samarbetsavtal med Frankrike och USA. Det är osäkert vad som kommer att hända med de franska och amerikanska baserna i landet.

ECOWAS, en mellanstatlig organisation bestående av 15 västafrikanska länder med starkt franskt inflytande, fördömde omedelbart kuppen och införde kraftiga sanktioner mot Niger. Även USA och EU har infört sanktioner. ECOWAS ställde sedan ett ultimatum till juntan att återinsätta president Bazoum och hotade med ett militärt ingripande. Tidsfristen för ultimatumet gick ut den 6 augusti, och det är en öppen fråga om ECOWAS kommer att följa upp krigshotet – och om de i så fall kommer att få militärt stöd från Frankrike.

Myndigheterna i Mali, Burkina Faso och Guinea har uttryckt sitt stöd för de nya myndigheterna i Niger och fördömer sanktionerna mot landet. De säger också att en militär aktion mot Niger skulle tolkas som en krigsförklaring mot dem – ett militärt ingripande i Niger skulle omedelbart bli ett regionalt krig.

Niger var en fransk koloni fram till dess att landet blev formellt självständigt 1960. Sedan dess har Frankrike fortsatt att plundra Niger på uran och andra resurser. Var tredje glödlampa i Frankrike drivs av nigeriskt uran, medan över 85 procent av nigererna inte har tillgång till elektricitet.

Under de senaste åren har Västafrika varit skådeplats för en ökande rivalitet mellan imperialisterna. Flera av Nigers grannländer i Sahelregionen har knutit närmare band till den ryska imperialismen, och myndigheterna i Mali har etablerat ett samarbete med den ryska Wagnerbataljonen efter att franska och amerikanska trupper fördrivits från landet. Ryssland spelar en relativt obetydlig roll i Niger i dag, men det är troligt att de nya myndigheterna i Niger kommer att knyta närmare band med Ryssland, precis som deras grannar i Mali, Guinea och Burkina Faso. Juntan i Niger har redan begärt militärt stöd från Wagner.

Kuppen i Niger sker mot bakgrund av en våg av antivästliga (och särskilt antifranska) protester i landet. De nigeriska massorna vill ha ett fritt och självständigt Niger, som kan utvecklas oberoende av imperialistisk plundring och inblandning. Särskilt viktigt är kravet på att de franska och amerikanska trupperna lämnar landet. Kuppregimen rider på vågen av rättfärdiga protester, men de nya makthavarna kan inte befria landet från det imperialistiska systemet – bara manövrera inom det, särskilt genom närmare band till den ryska imperialismen. De ryska imperialisterna vet detta mycket väl och utnyttjar de rättfärdiga västfientliga upproren i Västafrika för sina egna syften.

Låt oss vara tydliga: De franska imperialisterna och Ecowas bryr sig inte ett skit om att “försvara demokratin”, “bekämpa terrorismen” eller “utveckla Sahelregionen”. De franska imperialisternas mål är för det första att fortsätta plundringen av Niger och det nigeriska folket, och för det andra att hålla tillbaka sina imperialistiska rivaler i Västafrika, först och främst Ryssland. Ett militärt ingripande av Ecowas till förmån för den franska imperialismen kommer att orsaka stort lidande för det nigeriska folket.

Vi stöder det nigeriska folkets rätt till självbestämmande, och vi fördömer Ecowas hot om militärt ingripande. Dessutom fördömer vi sanktionerna mot Niger. Detta bör inte förväxlas med politiskt stöd till juntan, som främst företräder den lokala nigeriska härskande klassen, och inte det nigeriska folkets massor. Endast det nigeriska proletariatet kan ta ledningen för ett verkligt oberoende, i samarbete med andra demokratiska krafter i landet.

Vår ståndpunkt är:

– Nej till militär intervention i Niger!

– Ner med sanktionerna!

– Frankrike, USA och Ryssland, ut ur Sahelregionen!

– För ett fritt och självständigt Afrika!

Uttalandet publicerades den 7 augusti 2023

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...