Erdoğan har blod på sina händer

En docka föreställande Turkiets president Erdogan hängdes utanför Stadshuset i Stockholm på torsdagen och Rojavakommittéerna, som är ett nätverk för ”solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan”, har tagit på sig aktionen.

Sedan Sverige lämnade in sin ansökan till NATO har krypandet för Turkiet och dess president Tayyip Erdoğan blivit en stor pinsamhet för Sverige. Nu tar svenska politiker till brösttoner.

Statsminister Ulf Kristersson kallar aktionen med Erdogandockan för ”otroligt grovt”.

”I ett land som två gånger har förlorat ledande politiker i mord så hänger man upp en slags låtsasavrättning av en utländsk demokratiskt vald ledare. Det är extremt allvarligt”, säger han i TV4:s nyhetsmorgon.

Kristersson säger i Nyhetsmorgon att det finns en risk att aktionen påverkar Sveriges Natoansökan.

– Det är ägnat, skulle jag säga, som ett sabotage mot den svenska Natoansökan. Det är farligt för svensk säkerhet, säger Kristersson i ”Nyhetsmorgon”.

”Jag kände själv djupt obehag när jag såg bilderna på den hängda dockan och tyckte att det var motbjudande”, säger talmannen Andreas Norlén (m) i Expressen TV

Norlén ser fortsatt ett behov av att utveckla de parlamentariska kontakterna.

”Senare i dag kommer jag att ha ett samtal med min turkiska kollega och då får vi diskutera hur vi ska gå vidare.”

Utrikesminister Tobias Billström ”tar starkt avstånd från hot och hat mot politiska företrädare”:

”Att porträttera en folkvald president som avrättad utanför Stadshuset är avskyvärt”.

Sveriges tidigare justitieminister Morgan Johansson (S), i dag vice ordförande i utrikesutskottet, kallar dockan ”för en avskyvärd uppvisning i omdömeslöshet”.

Den 8 april tillfångatogs fascistledaren Benito Mussolini av italienska partisaner, dömdes till döden och avrättades i slutet av april tillsammans med andra framstående fascistledare. Kropparna hängdes upp vid en bensinstation i Milano

Är Turkiet en borgerlig demokrati eller en fasciststat?

Utrikesminister Billström hävdar konsekvent att Turkiet är en demokrati. Men vad är fakta?

I Freedom House senaste mätningar får Turkiet 32 ”poäng” av 100 möjliga och klassificeras som tillhörande kategorin ”icke fria länder”. Jordanien, Angola och Zimbabwe är andra länder som får ungefär samma poäng.

Freedom House ger Turkiet låga 5 av 12 ”poäng” på deras specifika mått när det gäller valens frihet.

I V-Dem institutets mätningar – vilka bygger på samarbete med över 3 700 forskare och andra experter från 180 länder – ligger Turkiet 2021 i den nedre tredjedelen (exakt på 0,28 på skalan 0-1) vilket innebär att landet inte klarar att leva upp till det mest minimala demokratimåttet (valdemokrati).

Detta är vetenskapliga fakta. Det betyder att Turkiet rankas på plats 131 i världen, strax över Bangladesh. V-Dems specifika mått på valens frihet ger ännu lägre värden än Freedom House (0,36 på skalan 0 till 1).

Inte ens Economist Intelligence Unit håller med Billström. De är annars lite mer generösa mot President Erdogans regim och ger dem en världsranking som nummer 103. Turkiet får 4,35 ”poäng” av 10 möjliga och klassas som ”hybridregim” tillsammans med länder som Pakistan och Marocko.

Turkiet har i årtionden bedrivit ett folkmord på kurder i det egna landet och man har ockuperat delar av syriska Kurdistan. Turkiet genomför regelbundet operationer i Irak och flygbombar civilbefolkningen. I Turkiet förbjuds kurdiska partier regelmässigt och fängelserna fylls av kurder som kräver frihet för den kurdiska nationen.

Man kan också ifrågasätta varför politikerna ger sig in i diskussioner kring politiska manifestationer i Sverige. Nils Funcke, expert i yttrandefrihetsfrågor, kallar det för ”olämpligt”. Han är förvånad över att varken Kristersson eller Billström markerar att händelsen ryms inom de demokratiska ramar som Sverige ställt upp: yttrandefriheten, säger han i TV4. ”De är ute på ett gungfly där de inte borde sätta ens en liten tå. De ska hålla en armlängds avstånd till opinionsyttringar.”

Den svenska regeringen måste upphöra med sitt krypande för Turkiet.

Frihet för Kurdistan!

Nej till svensk NATO-anslutning!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...