måndag, april 15, 2024

Arundhati Roy i Sverige

Författaren Arundhati Roy har nyligen besökt Sverige, bland annat för att hålla ett tal, väl värt att lyssna på då det ger en bild av Indien, av verkligheten där, som inte vanligen serveras i Sverige.

Vem är då Arundhati Roy? Så här presenterar Oktoberförlaget henne:

“Arundhati Roy, född 24 november 1961 i Shillong i Meghalaya, är en indisk författare, samhällsdebattör och fredsaktivist. Roy var den första indiska författare som tilldelades Bookerpriset. Det verk som gav henne det var romanen De små tingens gud (engelsk originaltitel The God of Small Things), som handlar om två indiska tvillingar, en pojke och en flicka. Handlingen är fylld med familjens tragedier och livsglädje trots allt, inom ramarna för det hårt socialt skiktade och sexistiska sydindiska samhället. Efter De små tingens gud har Roy mest arbetat som samhällsdebattör och politisk skribent och aktivist. Som sådan har hon engagerat sig i fredsfrågor, för ursprungsbefolkningars och andra fattigas rättigheter och i rörelsen för global rättvisa, mot kapitalism, i-landsdominans och miljöförstöring. Internationell uppmärksamhet har hon framför allt fått som förkämpe för de indier som fördrivs från sina hem på grund av stora dammbyggen, som det i floden Narmada, och som kritiker av Indien och Pakistans kärnvapenpolitik och av Bush-administrationens krig i Afghanistan och Irak. Hennes politiska texter har bland annat publicerats i The Guardian, Le Monde diplomatique och Outlook India.”

Utbildningsradion presenterar hennes tal så här:

“Författaren Arundhati Roy beskriver den systematiska nedmonteringen av den indiska demokratin och övergrepp mot minoriteter, såsom landets många muslimer. Hon talar om ett land där “yttrandefrihet” innebär att etablerade nyhetsankare fritt kan ljuga och demonisera minoriteter, även om det leder till verkligt våld. Det är viktigare än någonsin för dem som fortfarande kan tala fritt att tala å de utsattas vägnar, säger Arundhati Roy. Inspelat den 22 mars 2023 i Börssalen i Stockholm. Arrangör: Svenska Akademien.”

Se talet , På väg mot ett dödläge, här:

https://urplay.se/program/232488-tanke-och-sanning-under-press-pa-vag-mot-ett-dodlage?source=kunskapskanalen.se

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...