torsdag, maj 23, 2024

1 maj uttalande från Revolutionära Kommunistiska Förbundet i Norge

1 maj 2024: Kamp och solidaritet!

26 april 2024

Uttalande från Revolutionära Kommunistiska Förbundet i Norge med anledning av arbetarklassens internationella kampdag den 1 maj. Antaget den 25 april.

________________________________________

Världssystemet befinner sig i kris … vårt svar är kamp och solidaritet!

I år firar vi arbetarklassens internationella kampdag mot bakgrund av ökade spänningar mellan de imperialistiska blocken, ett pågående folkmord på palestinierna i Gaza, skärpta klassmotsättningar och framväxten av en ny antiimperialistisk rörelse. Världen är orolig men samtidigt full av möjligheter.

Det imperialistiska systemet har stora problem. För det första strider imperialisterna sinsemellan, bland annat i Ukraina, där väst och Ryssland strider om vem som ska exploatera och förtrycka det ukrainska folket. För det andra har konflikten mellan imperialisterna och de förtryckta folken intensifierats, särskilt i Mellanöstern. Israel begår ett regelrätt folkmord på palestinierna i Gaza, som vedergällning för den palestinska motståndsrörelsens offensiv mot ockupationen den 7 oktober förra året. Människor över hela världen står i solidaritet med det palestinska folket, och den islamiska motståndsrörelsen i Jemen ger konkret stöd genom sin blockad av Röda havet.

Parallellt med allt detta militariseras det norska samhället. Välfärdstjänsterna skärs ned medan militären uppgraderas, och Jonas Gahr Støre har utlovat de största anslagen till militären sedan andra världskriget för att uppfylla Natos mål om 2 procent av BNP till militären. Medierna fokuserar alltmer på kriget och yttrandefriheten inskränks. Även försiktig kritik av den förda utrikespolitiken möts av anklagelser om att “stödja fienden”. Socialdemokratiska politiker och borgerliga tidningsredaktörer har förenats i en gemensam häxjakt mot “revolutionära kommunister” och “terroranhängare”.

Även andra demokratiska rättigheter är under attack. Regeringen har lagt fram ett förslag till en ny undantagslag som gör det möjligt för staten att ta bort strejkrätten om “rikets säkerhet” hotas. Den norska underrättelsetjänsten fick förra året tillstånd att massövervaka datatrafik och övervakningspolisen har börjat förfölja palestinska aktivister.

Klassmotsättningarna håller på att tillspetsas. Medan exportindustrin har haft “två goda år” har arbetarna upplevt en nedgång i reallönerna. Samtidigt som hyrorna stiger och vanliga människor lägger en större del av sin inkomst på boende än någonsin tidigare, har fastighetshajar blivit rikare än någonsin tidigare. Den socialdemokratiska idyllen krackelerar framför våra ögon. När slöjan rivs bort står kapitalisternas klassdiktatur naken.

Klassamarbetets tid är förbi – nu är det dags för oförsonlig kamp mot klassfienden och solidaritet med alla arbetare och förtryckta över nationsgränserna. Vi har stora problem framför oss, och bara en lösning. Endast arbetarklassen kan leda kampen för det nya samhället och förena alla progressiva i en revolutionär front för att störta kapitalismen och bygga ett samhälle där majoriteten verkligen har makten.

Från Norge till Palestina, från Indien till Filippinerna utkämpar vi en gemensam kamp: mot det imperialistiska systemet, för demokrati, rättvisa och socialism!

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...