måndag, mars 20, 2023

Stoppa vapenexporten till Myanmars brutala militärjunta

Myanmars militär har använt det svensktillverkade granatgeväret Carl Gustaf i angrepp mot motståndsgrupper och civilbefolkningen, skriver företrädare för Svenska Freds, Svenska Burmakommittén och organisationen Karen Peace Support Network från Myanmar i en debattartikel i Sydsvenskan 20/2 2023, som vi här publicerar utdrag ur.

I februari har det gått två år sedan militären i Myanmar genomförde en statskupp och avsatte den folkvalda regeringen. Sedan dess har situationen i landet utvecklats i en katastrofal riktning.

Militären för krig mot sin egen befolkning för att krossa det utbredda motståndet och klamra sig fast vid makten. Tusentals civila har dödats, fler än en miljon människor har tvingats på flykt och 17 000 oppositionella har gripits.

Inbördeskrig rasar i stora delar av landet. Attacker riktas ofta direkt mot civilbefolkningen med hänsynslösa bombningar av bostäder, skolor och sjukhus.

FN-utredare menar att juntan gjort sig skyldig till krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Ett av de vapen som militärjuntan har i sin arsenal är det svensktillverkade granatgeväret Carl Gustaf. Sverige exporterade Carl Gustaf direkt till Burma under 1970- och 1980-talen.

Det har också avslöjats att svensktillverkade granatgevär, som exporterades till Indien i början av 2000-talet, skickats vidare till Myanmar i strid mot det slutanvändarintyg som fanns med tillverkaren Saab.

Senast våren 2022 uppgav medlemmar ur en lokal motståndsgrupp att Carl Gustaf användes i en brutal attack i delstaten Karen, nära den thailändska gränsen. Efter attacken påträffades kvarlämnad ammunition till Carl Gustaf som exporterats i början av 80-talet.

Det är mycket anmärkningsvärt att svenska vapenkomponenter sålts till Myanmar under rådande läge, med fullskaligt inbördeskrig och en militärjunta som står anklagad för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

I oktober 2022 ställdes ett antal frågor till Saab som man undvikit att svara på om hur företaget ställer sig till informationen eller hur det tänker åtgärda de uppdagade bristerna.

Vilka åtgärder vidtar Saab och ISP för att stoppa vidareexporten och säkerställa att militärjuntan inte stärks med svenska vapen?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...