måndag, mars 20, 2023

Ryssland tränger ut Frankrike från flera afrikanska länder

Den franska regeringen drar sig successivt tillbaka från den militära ockupationen av länder i kring Sahara och den afrikanska kusten samtidigt som det hat som parisregeringen har förtjänat intensifieras i de länder som de har koloniserat sedan länge.skriver den i Somalia förbjudna sidan somalimemo.net.

En anledning till att de måste dra sig tillbaka är Ryssland som utökat sitt fotfäste och har utvecklat miliser under dess kontroll skriver somalimemos redaktion.

”De sista franska soldaterna i Demokratiska republiken Kongo kommer att lämna landet” i slutet av 2022. En regeringskälla har bekräftat att tillbakadragandet av franska trupper från Demokratiska republiken Kongo kommer att påbörjas under de kommande veckorna.

Frankrikes tillbakadragande från Demokratiska republiken Kongo kommer bara veckor efter att Frankrike drog sig tillbaka från Mali, efter ett sammanbrott i relationerna mellan den maliska militären och Fangar-milisen.

Armén som är på väg att avlägsnas frånKongo ligger vid Mibooko-basen på landets flygplats och har trupper från Europeiska unionen och Förenta nationerna. 2018 skickade Ryssland militär personal till Kongo.

År 2021 beslutade den franska regeringen att avbryta sitt militära ”samarbete” med Centralafrikanska republiken, vid den tidpunkt då parisregeringen hävdade att det pågick en kampanj mot den ledd av moskvaregeringen.

Frankrikes tillbakadragande från Kongo innebär en utmaning för Europeiska unionen, eftersom regeringen i Paris har haft en stor del i tillhandahållandet av logistiska tjänster och militär hjälp, vilket har lett till att européerna nu letar efter en ny tjänsteleverantör.

Å andra sidan, i öknen och på den afrikanska kusten ökar ilskan hos människorna som bor där mot närvaron av franska trupper i deras länder, och det finns rapporter om starka demonstrationer mot närvaron av franska trupper i Niger.

Demonstrationer som kräver tillbakadragande av franska trupper från länder i regionen, attacker mot franska ambassader och en statskupp som störtar de styrande männen är de senaste scenerna på den afrikanska kontinenten mot fransk närvaro som nyligen hade goda relationer med de regionala regeringarna och spelade en viktig roll i afrikansk politik.

Spänningen och den hårda konkurrensen mellan Paris och Moskva har intensifierats, efter att mycket tagits över av den ryska regeringen, som försöker kontrollera den afrikanska ekonomin, och har utvecklat underlydande miliser i dessa länder, och Moskva lyckades även vinna förtroendet hos regeringar i Sahel-regionen.

I staden Niamey, Nigers huvudstad, har det förekommit starka protester med tusentals människor, som är emot närvaron av franska trupper i deras land. Folk som demonstrerar bär plakat med slagord mot den franska regeringen, som de säger hindrar deras lands oberoende, och de bär också den ryska flaggan. Moskva, istället för Frankrike.

Frankrike har redan sagt att man är orolig för säkerheten för sina trupper i Niger, efter tillbakadragandet från Mali sägs cirka 1 000 soldater vara i Niger som ingår i Barkhan-koalitionen och två stora baser, varav det mest kända är det franska flygvapnets bas i Niamey, Nigers huvudstad. Personer som pratat med media säger att de aldrig kommer att acceptera närvaro av franska trupper i deras land, och de tillåter inte att landets självständighet ”leks med”.

Regeringen i Moskva verkar bli starkare i Afrika, presidenten för militärkuppen som tog över landet Burkina Faso är en nära allierad till Ryssland, vilket ytterligare komplicerar den nuvarande situationen för Frankrike.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...