måndag, mars 20, 2023

Hyllning till martyren Ericson Acosta

Filippinernas kommunistiska parti hyllade Ericson Acosta, en prisbelönt dramatiker och poet, under ett minnescermoni som hölls den 7 december 2022 på Filippinernas universitet i Quezon City. Ericson fungerade som en resursperson för Filippinernas Nationella Demokratiska Front under utarbetandet av det övergripande avtalet om sociala och ekonomiska reformer under fredsförhandlingarna med Republiken Filippinernas regering.

Filippinernas kommunistiska parti sade: “Partiets hela ledning och medlemmarna ger Ka Ericson Acosta, kommunistisk kader, röd kämpe, lärare, student, dramatiker och poet, den största hedersbevisning. Vi hyllar Ka Ericsons osjälviska arbete för de förtryckta och exploaterade massornas sak. Under de senaste decennierna har han utfört sina uppgifter väl och med full hängivenhet. Vi hissar partiets och Nya folkarméns röda fanor när vi hyllar Ka Ericson och alla det filippinska folkets hjältar.”

Ka Ericson spelade under många år en viktig roll inom utbildning och kulturellt arbete. Han reste runt på olika platser i landet för att göra forskning, studera massornas situation, avslöja rötterna till fattigdomen bland bönder och arbetare, studera och främja marxism-leninism-maoism och väcka folket till att organisera sig och försvara sina rättigheter och kämpa för nationell frihet, tillade Filippinernas kommunistiska parti.

Acosta gjorde forskning om situationen för bönder i Kabankalan, Negros Occidental, när han tillsammans med den lokala bondeledaren Joseph Jimenez kidnappades av soldater från de Filippinska väpnade styrkornas 94:e och 47:e infanteribataljon. De två var obeväpnade och dödades summariskt av soldaterna.

Filippinernas kommunistiska parti fördömde “i de starkaste ordalag armén för bortförandet och det uppsåtliga dödandet av Acosta och Jimenez medan de var i förvar … med ett skamlöst förakt för internationell humanitär rätt och alla tänkbara lagar i ett civiliserat samhälle”. Det var en handling av ren fascistisk ondska som syftade till att straffa dem för att de förde en kamp för rätten till mark och för att skrämma bönderna, särskilt i Negros…”.

Filippinernas kommunistiska parti avslutade: “Utan tvekan är Ericson Acosta vår tids Andres Bonifacio. Hans liv av uppoffring och tjänstgöring inspirerade många konstnärer och vanliga människor att ta sig an den nationella demokratins sak. Hans dödssätt uppmuntrar till ännu större hat mot den fascistiska militären och dess terrorkampanj. Ericsons martyrskap kommer säkerligen att stärka fler och fler människors beslutsamhet att välja det revolutionära motståndets väg.”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...