måndag, mars 20, 2023

Anställda på LKAB kräver stora löneökningar

Gruvarbetarna på LKAB är missnöjda med lönebudet från industrifacken på 4,4 procent och kräver löneökningar på 20 procent. Gruvarbetarna i Svappavaara har röstat igenom ett krav på 10%. Bolidens gruvarbetare i Aitik har röstat igenom ett krav på 15%.

Fackförbunden inom industrin, ”kräver” höjda löner med 4,4 procent i den kommande avtalsrörelsen. Men den rekordhöga inflationen och LKAB:s miljardvinster har gjort att bolagets gruvarbetare gått ut och krävt betydligt mer pengar i lönekuvertet. På LKAB i Kiruna och Malmberget röstade medlemmarna nyligen igenom krav på 20 procentiga löneökningar.

Gruvfacken fick inget gehör från IF Metall när man framförde sina lönekrav på 20 procent.

– Det slog hårt mot moralen när det kom ut att vårt fackförbund IF Metall endast kräver 4,4 procent i lönehöjningar nästa år. Och att de tydligt slog fast att vi inte kommer att kompenseras för inflationen. Att vi ska förvänta oss reallönesänkningar, säger Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna till Aktuellt Fokus.

Tapojärvi ifrågasätter fackförbundets nyliberala syn på ekonomi och anser att de låter som arbetsgivarna istället.

– Det är ingen naturlag att det är arbetarlöner som driver på inflationen. Folk här är förbannade för att vår egen fackförening IF Metall argumenterar som arbetsgivare, säger Waldemar Tapojärvi.

Tapojärvi får medhåll från Tomas Larsson, IF Metalls klubbordförande i Malmberget. Han representerar runt 1000 gruvarbetare.

– Vi ska inte vara blyga med att ställa krav. Medlemmarna ser hur deras löner äts upp av inflation, höga priser på drivmedel och höjda elpriser, säger Larsson.

Larsson är missnöjd med fackpamparna i Stockholm som tar alla beslut samtidigt som det blir de lokala representanterna som får ta kritiken.

– Vi har inte varit delaktiga i någon process, kraven har bestämts av facktopparna i Stockholm. Men det är vi lokala som får möta medlemmarnas besvikelse, säger han.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Captcha loading...